Що потрібно знати про страхування автомобіля

buttons.will share

Життя кожної людини сповнене ризиків. Іноді їх просто неможливо уникнути в конкретній ситуації. Щоб мінімізувати збитки, захистити себе, своє майно, краще все застрахувати. Найчастіше з процедурою страхування доводиться стикатися власникам автомобілів.

Види страхування транспортних засобів

У нашій країні існує два основні види страхування: обов'язкове (ОСЦПВ) та добровільне (КАСКО). Обов'язкова страховка передбачає щорічне внесення власником автомобіля певної суми грошей на користь обраної ним страхової компанії. Суть ОСАГО полягає у компенсації страховою компанією збитків, завданих потерпілому внаслідок ДТП.

Інакше кажучи, за ремонт платить компанія, а не власник полісу, з вини якого сталася аварія. Після ДТП його учасники повинні одразу ж зателефонувати до компаній, у яких застраховано їх транспортні засоби. Представники кожної з них виїжджають на місце події для врегулювання всіх питань, що стосуються:

  • виявлення винуватця аварії,
  • оцінки завданих збитків,
  • виплати постраждалим необхідної на ремонт суми.

Якщо у ДТП винні власники обох транспортних засобів, зазвичай відшкодування збитків здійснюють обидві страхові компанії. Слід мати на увазі, що сума відшкодування збитків на ремонт автомобіля по ОСАГО не може перевищувати 50 тисяч гривень. Якщо компенсація стосується шкоди, заподіяної здоров'ю або життю, потерпілий зможе отримати по страховці до 100 тисяч.

Деякі СК встановлюють свої правила, згідно з якими максимальна величина виплат збільшується вдвічі. Але при цьому враховується вік автомобіля, його пробіг. Всі ці нюанси фіксуються в договорі страхування. Якщо виділених компанією грошей не вистачає для повноцінного ремонту, доплачувати доведеться винуватцю аварії. На вартість страховки цивільної відповідальності впливають наступні фактори:

  • тип автомобіля,
  • обсяг ДВЗ,
  • стаж водія власника ТЗ,
  • регіон реєстрації.

Дешевше обійдеться страховий поліс тим, хто оформляє страховку в одній і тій же компанії протягом декількох років. Для отримання знижки страховий стаж ОСАЦВ має бути безаварійним.

Інший вид страхування зветься КАСКО. Він не є обов'язковим, але багато власників авто вже випробували на собі його переваги. Ця страховка діє не тільки у разі попадання в аварію, а й за інших можливих неприємностей, як то:

  • викрадення автомобіля;
  • пошкодження транспортного засобу на стоянці або під час руху стороннім предметом (наприклад, зловмисники вкрали дзеркала, подряпали авто, що вискочив з-під коліс камінь розбив лобове скло або фару, бурулька, що впав з даху, пошкодив дах);
  • з'їзд автомобіля у кювет через втрату управління тощо.

Усі випадки, коли страхова компанія повністю компенсує вартість завданих збитків, обумовлюються у договорі. Головний недолік КАСКО – це досить висока ціна полісу, що щорічно купується (від 5 до 7 відсотків вартості авто).

Існує ще низка нюансів, суть яких можна уточнити у процесі спілкування з фахівцем страхової компанії. Щоб максимально скористатися перевагами страховки ОСАЦВ і КАСКО, треба серйозно підійти до вибору страховика.

Критерії вибору СК, пряме врегулювання

Основний показник хорошої роботи компанії - її надійність і якість послуг. При виборі страховика слід звертати увагу на:

  • його репутацію на ринку страхування,
  • досвід роботи в даному напрямку,
  • фінансовий стан.
  • Рекомендується уникати співпраці з компаніями з дуже високим та дуже низьким показником рівня виплат.

При укладанні договору страхування ОСАЦВ оптимальною схемою може стати так зване пряме врегулювання. Його суть полягає в тому, що постраждала в ДТП сторона отримує відшкодування збитків не від компанії винуватця аварії, а від свого страховика. Всі питання при цьому вирішують між собою самі компанії, в яких застраховані учасники дорожньо-транспортної пригоди.

menu.footer disclaimer
Created by CF.Digital