У чому різниця якісного та поганого ксенону?

buttons.will share

Будь-який автомобіліст, чи то новачок чи профі, бачить основне завдання у комфортному безпечному управлінні машиною. Особливі труднощі людина за кермом відчуває під час нічного водіння в умовах обмеженої видимості та засліплення зустрічними авто. Певний час тому вирішувати проблеми безпеки і комфорту на дорозі намагалися самі водії шляхом встановлення додаткових фар.

Не залишалися осторонь виробники автомобілів, намагаючись знайти оптимальний варіант освітлення за допомогою створення нових видів фар. Сьогодні виробники пропонують освітлювати дорогу фарами, забезпеченими одним із трьох основних видів ламп:

  • галогеновими,
  • ксеноновими,
  • світлодіодними.

В автомобілях нового покоління головне світло зазвичай забезпечується фарами з газорозрядними лампами, більш відомими в середовищі автолюбителів під назвою ксенонові.

Опис, принцип роботи ксенонових ламп

На відміну від звичайних ламп, у газорозрядних пристроях відсутня нитка розжарювання. Ксенонові прилади є скляною колбою у формі еліпса, наповненою інертним газом ксеноном і солями металів. Колба оснащена рефлектором або спеціальними лінзами, двома електродами. Завдяки дуговому електричному розряду між цими електродами з'являється висока напруга.

Воно викликає світіння, що знаходиться всередині лампи газу, і утворення світлового пучка, значно перевершує за своєю потужністю світловий пучок від галогенної лампи. Рефлектор служить для розсіювання отриманого пучка світла. Для усунення "паразитного" світіння деякі типи ламп мають спеціальне напилення. Щоб світло не зліпило водіїв зустрічних автомобілів та інших учасників дорожнього руху, необхідно:

  • правильно налаштувати далеке та ближнє світло;
  • відрегулювати положення фар за допомогою автоматичного регулювання;
  • встановити фароомивачі.
  • Переваги ксенонових освітлювальних пристроїв.

Якщо порівнювати галогенові та ксенонові фари, останні явно виграють за багатьма параметрами. До їх «плюсів» можна віднести:

  • високий рівень яскравості
  • комфортний колірний спектр, максимально наближений за якістю до природної
  • відсутність відбиваючого ефекту від крапель туману або дощу, що сприяє отриманню водієм чіткої картини того, що відбувається на дорозі
  • низьке споживання енергії
  • тривалий термін служби (до 4 років)
  • можливість отримання широкого світлового тунелю, що дозволяє бачити об'єкти навіть на узбіччі.

До переваг ксенонових ламп відноситься також їх низька температура, що не допускає перегріву скла фар. А це означає практичну відсутність можливості появи тріщин на їх скло через перепад температури і мінімальний рівень забруднення завдяки неможливості її засихання. Немаловажну роль відіграє також реальна краса ксенонових фар, їх стильність, яскравість, ефективність та ефектність.

Всі ці якості та характеристики свідчать на користь ламп з ксеноном. І якщо ваш автомобіль обладнаний фарами з «галогенками», варто подумати про їх заміну. Хоча заради справедливості треба відзначити їх досить високу вартість.

Небезпека неякісного ксенону

Будь-який автомобіль, будь то новий Mitsubishi або, наприклад, Mitsubishi з пробігом, можна укомплектувати ксеноновим освітленням. Щоб процедура була виконана правильно і якісно, ​​довірити її проведення слід фахівцям, що професійно займаються ТО автомобілів. Тільки так можна забезпечити комфортне світло для себе та безпеку іншим учасникам дорожнього руху.

Головна помилка тих, хто хоче заощадити, полягає у простій заміні галогенних ламп на ксенонові пристрої. Цього робити не можна з тієї простої причини, що рефлектори і відбивачі звичайних ламп не можуть забезпечити правильне формування світлового потоку, одержуваного від ксенону. І як результат – відбувається засліплення водіїв, що рухаються назустріч.

menu.footer disclaimer
Created by CF.Digital